Sunday 6 April 2014

RUSKO NEBUDE IMPORTOVAT GM PRODUKTY - UVEDL PREDSEDA VLADY DMITRIJ MEDVEDEV

Rusko nebude importovat GMO produkty, rekl predseda vlady zeme Dmitrij Medvedev a dodal, ze narod ma dostatek mista a zdroju k produkci bio potravin. Moskva nema zadny duvod podporovat produkci geneticky modifikovamych produktu, nebo je dovazet do zeme, rekl Medvedev.

“Pokud Americane jedi radi GMO produkty, nechte je, je jist. My to nepotrebujeme; mame dost mista a prilezitosti produkovat bio potraviny" uvedl.

Dodal, ze i pres spise striktni restrikce produktu a semen se nejake mnozstvi GMO produktu dostalo na Rusky trh.

Ministr zemedelstvi Nikolay Fyodorov drive take uvedl, ze Rusko by melo zustat proste geneticky modifikovanych produktu.

Na konci unora Rusky parlament pozadal vladu o zavedeni docasneho zakazu na vsechny geneticky zmenene produkty v Rusku.

Statni zemedelska komise Dumy podporila zakaz na registraci a obchod geneticky modifikovanych organismu. Toto bylo doporuceno, dokud specialiste nevyvinou fungujici system kontroly nad efekty na lidi a prostredi, vlada by mela stanovit moratorium na krizeni a pestovani geneticky modifikovanych rostlin, zvirat a mikroorganismu.

Drive v prubehu tohoto mesice, clenove parlamentni vetsiny strany Jednotne Rusko doporucily pozmenovaci navrh existujiciho prava Na Bezpecnost a Kvalitu potravin a Zazivacich Produktu s normou nastavenou pro maximalni povoleny obsah transgenich a geneticky modifikovanych slozek.

Nyni zde nejsou zadna omezeni na obchod, nebo produkci GMO-obsahujici potraviny v Rusku. Presto, pokud procentualni zastoupeni GMO presahne 0.9 procenta, producent musi oznacit takove zbozi a varovat konzumenty. Na podzim vlada schvalila resoluci povolujici zapsani geneticky modifikovanych rostlin do Jednotneho Stayniho Registru. Rezoluce nabyde platnost v Cervenci.


Zdroj:

http://rt.com/news/russia-import-gmo-products-621/

No comments:

Post a Comment